Doulapodden

21: BB-krisen

October 24, 2019

Lisa Bjurwald, journalist och författare till boken BB-krisen, sveket vid livets början kom till oss i @doulapodden av flera anledningar:

Hon är den kvinna som belyser den rådande krisen inom svensk förlossningsvård 2019 som fått störst medial uppmärksamhet. 

Hennes bok har debatterats och diskuterats i såväl TV och tidningar, som radio och poddar. Hennes instagramkonto med samma namn har tusentals följare och inget inlägg saknar kommentar. 

Bokens innehåll gjorde oss förhoppningsfulla till en början men lite besvikna i slutet. Vi har samma mål: en kvinnocentrerad förlossningsvård där de födande känner sig trygga och delaktiga och där barnmorskornas förutsättningar att utöva säker och individanpassad vård är en självklarhet. Hur vi når dit har vi däremot en del skilda åsikter om. 

Vi har, förutom att läsa hennes bok följt hennes deltagande i tv och i sociala medier och det gjorde att frågorna bara växte och växte. 

Hennes kamp för kvinnors rättigheter är att beundra. Hennes sätt att belysa, lyfta fram och skrika efter förändring välkomnas. Vi som doulor gör detta men får sällan rampljuset på oss. Första delen av boken lyfter krisen, kvinnornas berättelser och allvaret i att detta också handlar om folkhälsa. Andra delen är mer inriktad på hur denna kris skulle kunna lösas, där vi inte är helt eniga med Lisa.

Tanken med detta avsnitt var dock inte en debatt, det var heller inte tänkt som en recension av boken. I del två kommer vi reflektera mer kring bokens innehåll och vad vi håller med om, respektive ifrågasätter. 

Lisa hittar ni på:
www.bbkrisen.se och på instagram under @bbkrisen.

Lisa fick inte betalt för att delta i podden.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App